Охорона козацьких пам’яток в УРСР - Трофимова, С. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2011)
У статті розглядається законодавча база щодо пам’яткоохоронної роботи в УРСР, розвиток музейної мережі принагідно до збереження пам’яток козацької доби. Продемонстровано залежність цієї роботи від ідеологічної ситуації у республіці. Розкрито основні передумови створення державних історико–культурних заповідників, пов’язаних з історією козацтва. Показано, що попри вагому законодавчу базу, охорона пам’яток козацтва в УРСР залишалася недосконалою.