Економіко-правові важелі проти тіньової економіки - Мамутов, В. (Вісник НАН України, 2001)
Однією з причин перманентної економічної кризи, в якій перебуває Україна, є безпрецедентні розміри тінізації та криміналізації її економіки. За різними оцінками, ці згубні явища пронизали від 40 до 60 відсотків усього господарського обороту. Кримінально-правові заходи, застосовувані силовими структурами у боротьбі з тіньовиками, на жаль, не дають ефективних результатів. Необхідно виробити нові підходи у протидії тінізації та криміналізації економіки. Йдеться насамперед про те, щоб задіяти економіко -правові важелі у керуванні економічними процесами, вести таку законодавчу й господарську політику, яка виключала б можливість створення і розростання тіньових підприємств. Саме пошук таких підходів і визначив спрямування планової теми, розробленої науковцями Інституту економіко-правових досліджень НАН України разом з ученими інших дослідницьких установ. Їхні висновки і рекомендації, що ґрунтуються на глибокому аналізі економічної ситуації, запропоновані Кабінету Міністрів і можуть стати основою відповідної урядової постанови. Інакше кажучи, йдеться про наукову розробку, яка накреслює шляхи розв'язання однієї з найболючіших проблем нашої держави.