Соя — їжа, ліки, корми - Боровський, В. (Вісник НАН України, 2001)
За останні роки окреслилася тенденція зменшення виробництва продовольчих товарів, звуження їх асортименту. Як наслідок — відчутно погіршилася структура харчування населення. Значна його частина не забезпечена елементарним набором основних продовольчих товарів у необхідному співвідношенні. Це особливо хвилює, коли йдеться про дітей та ті групи населення, що потребують спеціального харчування. Спостерігається катастрофічне зростання хронічних захворювань, руйнування імунітету, різке збільшення смертності та зниження народжуваності. Змінити ситуацію тільки засобами медицини неможливо, якими б радикальними вони не були. Необхідно розв'язувати продовольчу проблему. Таке завдання — цілком реальне навіть за тих невеликих обсягів виробництва, які маємо у сільському господарстві сьогодні. Але щоб досягти перелому на краще, потрібно впроваджувати новітні технології переробки сільськогосподарської сировини. Саме на цьому шляху відкривається можливістьодержання багатьох нових дуже корисних видів харчових продуктів, а отже, поліпшення структури харчування населення.