Пошуки та розвідка нафти і газу в акваторіях морів (Вісник НАН України, 2001)
Відбулося засідання Президії НАН України, на якому розглядалося питання «Про наукові проблеми розвитку пошуково-розвідувальних робіт на нафту і газ в акваторіях Чорного і Азовського морів». З доповіддю виступив член-кореспондент НАН України П. Ф. Шпак. В її обговоренні взяли участь виконуючий обов'язки директора Морського гідрофізичного інституту НАН України член-кореспондент НАН України В. О. Іванов; директор Інституту геологічних наук НАН України член-кореспондент НАН України П. Ф. Гожик; начальник департаменту НАК «Нафтогаз України» кандидат геолого-мінералогічних наук Б. Л. Крупський; директор Центру аерокосмічних досліджень Землі ІГН НАН України член-кореспондент НАН України В. І. Лялько; керівник Відділення морської геології і осадочного рудоутворення ННПМ НАН України академік НАН України Є. Ф. Шнюков; виконуючий обов'язки директора Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України доктор геолого-мінералогічних наук М. І. Павлюк; заступник генерального директора державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» С. І. Іванов. Підбив підсумки обговорення президент НАН України академік Б. Є. Патон.