Діалектика сутності соціологічних концепцій нації та націогенези як процес до самовизначення етносів - Балягузова, О.Ю. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Розглянуто традиційні та сучасні теорії нації та націогенези. Надані концепції як зарубіжних вчених, так і найбільш важливі ідеї української наукової практики. Окреслені особливості та закономірності процесу з позиції різних підходів до даної проблематики, що надало можливість порівняти погляди різних науковців на процес розвитку націй та виявити спільні структурні елементи або фази розвитку. Простежено взаємодію «об’єктивних» та «суб’єктивних» ознак нації, етнічних та соціальних її компонентів.