Ідеологія чеських будителів напередодні революції 1848 р. - Бевзюк, Є.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Національно-культурна діяльність західних слов’ян наприкінці XVІІІ – на початку ХІХ ст. – одна з найбільш яскравих та насичених етнічним змістом сторінок у минулому слов’янських народів Європи. Процес слов’янського відродження у якості симбіозу Просвітництва та романтизму можна розглядати як процес етнічної модернізації, що мав місце у слов’ян хронологічно наприкінці ХVІІІ-ХІХ ст., геополітичне – на теренах мультиетнічної Австрійської імперії.