Діяльність пароплавних компаній Чорноморсько-Азовського басейну (друга половина ХІХ ст.) - Камінська, О.А. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Віддзеркалено процеси становлення та функціонування пароплавних компаній Чорноморсько-Азовського басейну в другій половині ХІХ століття. Зазначено, що беззаперечну перевагу серед усіх акціонерних компаній за кількістю і тоннажем свого флоту утримувало Російське товариство пароплавства і торгівлі. Значні успіхи РТПіТа пояснюються розвитком економіки Південної України, проведенням залізниць і, як результат, піднесенням морської зовнішньої торгівлі, а також суттєвою допомогою з боку скарбниці.