«Неофіційні» дипломатичні зв’язки з рядом європейських країн у зовнішній політиці Російської імперії на початку правління Єлизавети Петрівни (за матеріалами «Архіву князя Воронцова») - Мацюта, П.А. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Розкрито сутність непрямих «неофіційних» дипломатичних зв’язків Російської імперії з рядом європейських країнам (Венеція, Голштинія, Іспанія, Неаполітанське та Сардинське королівства), які мали місце в російській дипломатії на початку правління Єлизавети Петрівни. Аналізуючи матеріали «Дневной записки Государственной Коллегии иностранных дел, 1742 года, Генварь, Февраль и Март месяцы» («Архів князя Воронова»), автор дійшов висновку, що існування таких зносин найчастіше обумовлювалося формулою «друг мого друга – мій друг».