Державна податкова політика на селі у 20-х роках ХХ ст. (на прикладі Петроградської губернії) - Орленко, О.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Проаналізовано політику радянської держави в 20-х роках ХХ ст., спрямовану на відновлення системи оподаткування на селі, визначено її особливості на прикладі Петроградської губернії як певної специфічної господарської одиниці. Зроблено висновок, що губернія відзначалася власною ініціативою в організації системи сільськогосподарського оподаткування і звільненням від податку значної частини малозабезпечених селянських господарств у перші роки непу. Зазначено, що податкова політика на селі в досліджуваний період виконувала не лише фіскальну функцію, а й була засобом тиску на приватнокапіталістичні елементи.