Регіональні дослідження як прояв громадської ініціативи науковців - Бойко, В. (Регіональна історія України, 2008)
«В Чернiговi створено новий iнститут, але в ньому не навчаються», —так восени 2001 р. вiдгукнулася газета «ГолосУкраїни» наз аснування Сiверського iнституту регiональних дослiджень. Справдi, йшлося не про новий вищий навчальний заклад, а про мiську громадську органiзацiю, засновниками якої стали викладачi мiсцевих вищих навчальних закладiв.