"Італійці в культурному просторі України" - Бацак, К. (Вісник НАН України, 2001)
У травні 2001 р. у Києві за сприяння Міністерства закордонних справ Італії, Міністерства культури і мистецтв України, Київської міської державної адміністрації, інших установ Італії та України пройшли Дні італійської культури. Один з них — 22 травня — було проведено в Інституті історії України Національної академії наук України. Тут відбулася презентація книги головного наукового співробітника інституту доктора історичних наук М. М. Варварцева «Італійці в культурному просторі України» (К., 2000). У засіданні, присвяченому цій події, взяли участь представники наукової громадськості столиці, а також Посол Італійської Республіки п. Іоланда Брунетті-Гетц, директор Італійського культурного центру в Києві, аташе з питань культури Посольства професор Нікола Франко Баллоні. У залі була влаштована виставка публікацій, здійснених за результатами українсько-італійських наукових студій.