Якою буде наша енергетична стратегія? (Аргументи проти атомної енергетики) - Багнюк, В. (Вісник НАН України, 2001)
У прийнятому 5 грудня 2000 р. на парламентських слуханнях у Верховній Раді України «Зверненні до парламентів та урядів країн світу, міжнародних урядових і неурядових організацій, світової спільноти щодо закриття Чорнобильської атомної станції» є хвилюючі слова про необхідність усвідомити відповідальність за долю людства у третьому тисячолітті. У документі підкреслюється, що катастрофа на ЧАЕС стала трагедією світового масштабу, наслідки якої матимуть довготривалий вплив, і висловлюється переконання в необхідності створення міцних підвалин широкого взаєморозуміння та міжнародної співпраці для розв'язання екологічних проблем спільними зусиллями. Справді, Чорнобильська катастрофа гостро поставила питання про безпечність «мирного атома» і доцільність розвитку атомної енергетики. Однак чи зробила світова спільнота відповідні висновки?