Тлумачний словник комунікативного призначення як породження сучасної прагматично зорієнтованої наукової парадигми - Космеда, Т.; Осіпова, Т. (Лексикографічний бюлетень, 2010)
У статті обґрунтовано передумови й актуальність лексикографічних джерел активного типу, подано концепцію паремійного тлумачного словника комунікативного призначення, що формує в мовця риторичні знання, уміння й навички для ведення успішної комунікації й ґрунтується на пареміографічній концепції, витоки якої належить І. Франкові, “розкодування” паремійного матеріалу в ракурсі прагматично зорієнтованої лінгвістики. Ключові слова: словники активного типу, паремійний тлумачний словник, риторичні навички, прагматична лінгвістика.