Варіантність в-/у- в тлумачному словнику - Мовчун, Л. (Лексикографічний бюлетень, 2010)
У статті розглянуто варіанти слів з початковим в-/у-, історія розвитку семантики таких слів, а також принципи їх розроблення в тлумачних словниках. Протягом ХІХ–ХХ століть у лексикографії простежувалися три підходи до подання варіантів з початковим в-/у-: подавання безсистемно, залежно від фактичного матеріалу, системно за фонетичним принципом та системно за семантичним принципом. Останній критерій був реалізований у “Словнику української мови” (1970–1980) та продовжився в Додатку до нього. Ключові слова: фонетичні варіанти, семантика, тлумачний словник.