Секвенціальні системи виведення для багатозначних логік - Пинько, О.П. (Інститут проблем математичних машин і систем НАН України, 2003)
В цій роботі представлено, як можна побудувати секвенціальні числення без структурних правил (але з допустимими структурними правилами) для довільних пропозиційних скінченнозначних логік з визначником рівності (тобто скінченною множиною унарних похідних пропозиційних зв’язок зі спеціальною властивістю). Такі числення складаються з аксіом, до яких належать тільки літери, та оборотних правил виведення, які вводять комплекси пропозиційних зв’язок. Інтерпретуючи секвенції атомарними формулами першого порядку, ми відзначаємо, що зазначені числення можна інтерпретувати точними універсальними Хорновськими теоріями. При цьому процедура цілеспрямованого виведення для даних теорій, що реалізована в таких системах програмування, як АПС або Пролог, імітує процедуру оберненого виведення в зазначених численнях. Бібліогр.: 16 назв.