Структура стопу Zr₅₀Cu₃₀Al₁₀Ni₁₀ в аморфному та нанокристалічному станах - Мельник, О.Б.; Куницький, Ю.А.; Шевченко, А.Б.; Барабаш, М.Ю. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2010)
Гартуванням з розтопу одержано масивні аморфні та нанокристалічні зразки стопу Zr₅₀Cu₃₀Al₁₀Ni₁₀. Оберненою методою Монте-Kaрло виконано реконструкцію атомарної будови аморфного Zr₅₀Cu₃₀Al₁₀Ni₁₀ на основі експериментальних дифракційних даних. За допомогою аналізи координаційних многогранників встановлено, що аморфний стан характеризується мікронеоднорідною будовою, яка обумовлена наявністю різних типів атомового упорядкування; серед них виявлено кластери з близьким порядком, подібним до кристалічних Zr₂Ni та Zr₂Cu. Аналогічні типи нанокристалів (Zr₂Ni з розмірами 6,83 нм, Zr₂Cu – 4,31 нм) ідентифіковано в нанокристалічному стані Рітвелдовою методою, що свідчить про спадковість аморфного і нанокристалічного станів.