Структура та каталітична активність темплатованого нанопоруватого вуглецевого матеріалу з іммобілізованими нанокластерами нікелю - Головко, Л.В.; Гомза, Ю.П.; Поважний, В.А.; Несін, С.Д.; Каменських, Д.С.; Бортишевський, В.А.; Клепко, В.В. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2008)
Внутрішню поверхню нанопор високопоруватих вуглецевих матеріалів, одержаних темплатним синтезом на основі неорганічних молекулярних сит і полімеру з високим коксовим залишком, використано як носій каталітично активних кластерів нікелю. За допомогою методів малокутового розсіяння рентгенівського випромінювання та структурно-адсорбційних досліджень встановлено взаємозв'язок особливостей формування, структури та функціональних властивостей цієї каталітичної системи. Каталітичну активність нанокластерів нікелю, нанесеного на вуглецеві матеріали, досліджено в процесах катодного відновлення гідратованих протонів і гідрокрекінгу алкілароматичних вуглеводнів. Встановлено, що нанокластери нікелю, сформовані у вигляді дендритоподібних агрегатів всередині поруватого простору вуглецевої матриці, проявляють найбільшу каталітичну активність в обох процесах.