О. Гольдман: "Я залишив як слід своєї праці великий дослідний інститут фізики…" - Проскура, О. (Вісник НАН України, 2001)
Талант, наукова принциповість і працелюбність цього вченого мали б поставити його ім'я в один ряд з іменами найвидатніших фізиків ХХ століття. Однак сталося так, що його наукова спадщина мало відома, хоча це він, академік АН УРСР Олександр Генріхович Гольдман, заснував Інститут фізики НАН України та «Український фізичний журнал». Саме він розпочав в Україні дослідження з фізики напівпровідників. Але подальше його життя склалося дуже драматично, і він виявився надовго відірваним від України і від рідного інституту. У грудні 2001 р. виповнилося 30 років від дня трагічної загибелі вченого.