Реліктові чорні діри (сингулярні джерела енергії) - Жиляєв, Б.Ю. (Вісник НАН України, 2014)
В астрономії є химери, подібні до чудовиська грецької міфології, народженого Єхидною і Тифоном, тератоморфної істоти з трьома головами, що вивергають полум’я. Це реліктові чорні діри, первістки Всесвіту, що з’явилися на світ раніше, ніж атоми. Вони поєднують у собі маси в мільярди тонн і розмір електрона й підпорядковуються законам не класичної, а квантової фізики. На відміну від класичних чорних дір вони випромінюють, в екстремальних випадках, сотні мегават енергії. Їхні температури можуть сягати сотень мільярдів градусів. У Всесвіті їх може бути в мільйони разів більше, ніж зірок. «Може бути» — тому що вони, як і класичні чорні діри, з’явилися на світ на «кінчику пера» теоретиків. З тією лише відмінністю, що класичні чорні діри ми вже спостерігаємо, а квантові — ще ні.