Одвічним пам’ятником йому стоїть Донбас… (до 150-річчя професора Л.І. Лутугіна) - Шаталов, М.М. (Вісник НАН України, 2014)
Статтю присвячено видатному досліднику надр Донецького басейну, талановитому вченому-геологу Леоніду Івановичу Лутугіну з нагоди 150- річчя від дня його народження. Розглянуто основні етапи життя вченого, його досягнення у вивченні геологічної будови Донбасу, складанні карти-моделі Донецького басейну, запропоновані ним інноваційні підходи до прикладної геології та гірничої справи вугільних родовищ регіону.