ЗУНР: історичний досвід національного державотворення і сучасність - Макарчук, С. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2009)
Проаналізовано історичний досвід національного державотворення ЗУНР у порівнянні з сучасними суспільно-політичними процесами розбудови української держави, охарактеризовано основні напрями національної, культурно-освітньої політики урядів ЗУНР