Західно-Українська Народна Республіка: нетиповий приклад українського державотворення під час української револіюції 1917–1921 рр - Кобута, С. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2009)
Проаналізовано процеси державотворення ЗУНР в порівнянні з аналогічними процесами на Наддніпрянщині, виділено проблеми суспільної легітимізації здобу- тої влади, формування інституцій влади, створення армії, стратегії політичного розвитку українських держав 1917–1919 рр.