Аміноалкілнафталіміди як противірусні та інтерфероніндукуючі агенти. Синтез і властивості - Карпенко, О.С.; Доровських, І.В.; Ляхов, С.А.; Андронаті, С.А.; Жолобак, Н.М.; Співак, М.Я.; Нехорошкова, Ю.В.; Шафран, Л.М. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2008)
Вірусні інфекції (СНІД, гепатит С, ГРВІ та інші) є серйозною небезпекою для життя та здоров’я людини і завдають значних соціальних та економічних збитків. Раніше було показано перспективність пошуку противірусних препаратів широкого спектра дії серед планарних карбо- та гетероциклічних сполук, здатних до інтеркаляції в нуклеїнові кислоти. В експериментах in vitro нами вперше показано, що похідні незаміщеного в ядро нафталіміду виявляють противірусну та інтерфероніндукуючу активність, вищу від активності аміксину за помірної цитотоксичності. Морфолінвмісні нафталіміди відібрано для розширеного передклінічного дослідження.