Організація та бойова діяльність Українських повстанських формувань (1917–1921) - Задунайський, В. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2009)
У статті розглянуто особливості військової організації та бойової діяльності українських повстанських формувань упродовж 1917–1921 рр. Повстанці мали власну військову організацію та використовували досягнення російських формувань, українських революційних військ і досвід українських козаків. Найбільше українські козацькі військові досягнення застосовували повстанські загони кубанських козаків. Всі українські повстанські формування намагалися діяти в залежності від конкретної ситуації.