Основні напрями державотворчої діяльності Івана Макуха в період ЗУНР - Кульчицький, Р. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2009)
Охарактеризовано громадсько-політичну діяльність Івана Макуха в роки національно-визвольних змагань, проаналізовано його роботу на посаді Державного секретаря внутрішніх справ, відзначено його основні зусилля щодо створення ефективного адміністративного апарату, забезпечення порядку і стабільності в державі в умовах військового стану.