Первинні сукцесії техногенних ландшафтів сірчаних родовищ - Білонога, В.; Малиновський, А. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2001)
Наведені результати досліджень заростання техногенних ландшафтів сірчаних родовищ. Основні варіанти розвитку сукцесій належать до первинних сингенетичних з поступовим набуванням ендоекогенетичних ознак. Зміни охоплюють міґрацію, розмноження рослин, становлення і подальший розвиток міжпопуляційних фітоценотичних зв’язків. Формування рослинного покриву, інтенсивність та напрями подальших змін визначаються комплексом екологічних факторів — властивостями техногенного субстрату, рельєфом та поточним антропогенним навантаженням. Сукцесії є проґресивними і спрямовані на зростання продуктивности і стабільности серійних фітоценозів. Виділено етапи та стадії заростання на основі домінантних видів та типів біоморф едифікаторів.