Екологічні наслідки довготривалого нафтовидобутоку на Бориславському родовищі - Цайтлер, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2001)
Неґативний вплив розроблення і експлуатації Бориславського нафтового родовища протягом останніх двохсот років позначився на всіх навколишніх екологічних системах і їх складових — атмосферному повітрі, ґрунтах, водних ресурсах, рослинному і тваринному світі. Визначено періоди техногенного навантаження на довкілля м. Борислава та його околиць. Встановлено основні причини забруднення довкілля під час розроблення і експлуатації Бориславського нафтового родовища.