Славянские матицы в ХІХ веке - Лещиловская, И. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Простежено політичні передумови виникнення Матиць у слов’янських народів, окреслено їхню роль у формуванні національних культур. Вказано на акціонерний тип їх творення та функціонування, охарактеризовано умови та види їх діяльності, соціальний склад учасників.