З історії створення Народного Руху України та відродження “Просвіти” (1988–1991). Спогад - Мельник, І. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Розкрито процес зародження українського національного руху на переломі 80–90-х рр. ХХ ст. та його еволюцію, що призвела до відродження Товариства “Просвіта” і створення Народного Руху України. Значну частину матеріалів склали власні спогади автора про події у Львові.