Біоіндикаційна властивість пилку Acer platanoides L. і Acer pseudoplatanus L. - Калинович, Н. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2001)
В умовах забруднення міського середовища хемічними викидами двигунів автотранспорту суттєво підвищується відсоток стерильного пилку в рослин Acer platanoides L. i A. pseudoplatanus L., які зростають біля автомагістралей. Якість пилку виявилася високомінливою в умовах досліду. Однофакторний дисперсійний аналіз із високим рівнем достовірности продемонстрував, що більша частина змін, які спостерігалися, викликана різницею у навантаженні доріг автотранспортом. Одержані результати дають змогу використовувати стерильність пилку як індикаційну ознаку для оцінки стану довкілля.