Дифенілоксазолзаміщені 3-гідроксихромони – перспективні люмінофори для раціометричних досліджень - Свєчкарьов, Д.А.; Карпушина, Г.В.; Дорошенко, А.О. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2008)
Синтезовано нові гетероциклічні похідні 3-гідроксихромону із 2,5-дифенілоксазольним фрагментом у положенні 2. За даними розрахунків, досліджені хромони належать до систем із зворотним переносом заряду, проте зберігають здатність до утворення фототаутомера у збудженому стані. Вивчено їх спектрально-флуоресцентні властивості, а також сольватофлуорохромію та вплив полярності розчинника на процес внутрішньомолекулярного фотопереносу протона у збудженому стані. Показано можливість використання досліджуваних сполук як раціометричних зондів полярності середовища.