Еколого-фітоценотичні особливості газонів Львівщини - Марутяк, С. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2001)
Культивованим угрупованням, як і природним, властиві певні взаємовідносини між ценопопуляціями рослин і середовищем. Досліджено особливості поєднання компонентів у газонних фітоценозах залежно від хемічних особливостей ґрунту. На підставі даних про характер акумулювання важких металів фітомасою найбільш поширених трав’янистих рослин для оптимізації міського середовища запропоновано санітарно-агротехнічні заходи щодо газонів.