Історія розвитку флори та рослинности Українських Карпат - Калинович, Н. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
На основі палеоботанічних досліджень на території Українських і частково Польських Карпат відтворено картину розвитку флори і рослинности цього реґіону від початку формування гірської системи. Протягом приблизно 70 млн. років флора Карпат під дією кліматичних факторів кардинально змінилася від субтропічної до помірної, полідомінантні ліси замінилися монодомінантними. В останні 5 тис. років деградацію рослинного покриву спричиняє антропогенний фактор.