Дослідження комплексоутворення в системі "фталоціанін заліза – аліфатичний амін" - Черній, В.Я. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2008)
Досліджено комплексоутворення в системі «фталоціанін заліза — аліфатичний амін» і розраховано константи стійкості комплексів. Установлено, що константа стійкості комплексів залежить від стеричного фактора аксіального ліганду, а основність аміну не відіграє істотної ролі в комплексоутворенні. Константа стійкості збільшується в ряді t-BuNH2, i-PrNH2, Pip=Mf, n-C5Н11NH2. Виявлено кореляцію між lgK і положенням СПЗ у спектрах поглинання і стеричними параметрами аксіального ліганду. Показано, що в системах із діетил- і дипропіламіном комплексоутворення не відбувається.