Діяльність “Просвіти” в Космачі - Сіреджук, П. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Охарактеризовано заснування та діяльність читальні Товариства “Просвіта” в Космачі у 1887 та 1896–1940 рр. Названо членів читальні та їх чисельність, з’ясовано форми роботи та протистояння з місцевим парохом.