Роль низових ланок Товариства “Просвіта” у формуванні духовних основ галицького села (20–30-ті рр. XX ст.) - Андрусишин, Б. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Простежено роль читалень “Просвіти” у формуванні духовності в Західній Україні у міжвоєнний період. Охарактеризовано протистояння просвітніх структур та інших українських інституцій польській владній політиці. В основу розвідки покладено спогади греко-католицького священика Козівського повіту о. П. Олійника. Відзначено види діяльності “Просвіти” та інших організацій у вихованні галицького селянства.