З історії “Просвіти” на Cтрийщині - Мандрик, М. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Викладено історію заснування та діяльності філії й читалень Товариства “Просвіта” на Стрийщині з 1892 р. до часів Першої світової війни. Відзначено важливу роль у розбудові просвітництва у регіоні Є. Олесницького, О. Нижанківського. Наведено кількість членів читалень, окреслено форми діяльності, заснування різних українських громадських організацій.