Еколого-гідрохемічна характеристика рік північно-східного макросхилу Українських Карпат - Колодій, В. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
Ріки північно-східного макросхилу Карпат є головними джерелами забезпечення водою населення, промисловости і сільського господарства в реґіоні. Водночас якість води не у всіх із них і не у всьому відповідає вимогам нормативних документів. Формування хемічного складу річкових вод визначається природними факторами, але збагачення їх небажаними компонентами (нітрати, нітрити, амоній, важкі метали, нафтопродукти та їхні похідні) зумовлене антропогенними (техногенними) забрудненнями. Для поліпшення екологічного стану річок рекомендовано низка заходів.