Перспективи академічного українознавства - Литвин, М. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Проаналізовано досягнення українознавства в соціогуманітарній галузі, засновником якої в теперішньому Інституті українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України у Львові був акад. І. Крип’якевич, а продовжував їх розвиток акад. Я. Ісаєвич. Серед пріоритетів виділено археологічні дослідження з залученням позабюджетних коштів, студії над етнокультурними процесами в середні віки, формування розвитку та поширення ідеї соборності України на її західних землях в контексті загальноукраїнських і загальноєвропейських націєтворчих та інтеграційних процесів, інтелектуально-культурну історію України нової та новітньої доби, аналіз мультикультурних регіонів (Галичина, Буковина, Закарпаття), студії над історією мови і літератури та ін.