Гуцульщина у поезії Христі Алчевської - Васильчук, М. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Статтю присвячено вивченню гуцульських тем і мотивів у творчості української письменниці першої третини ХХ ст. Христі Алчевської (1882–1931). Показано як відобразилась на світобаченні письменниці поїздка в Карпати 1906 р.; наведено факти зближення представників різних регіонів України на ґрунті національної літератури. Окреслено взаємини авторки з Іваном Франком, Михайлом Павликом, Ольгою Кобилянською.