Зародження професійного війська - Войтович, Л. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
На тлі короткого огляду історії розвитку війська та військової справи у світі простежено причини та обставини появи професійного війська, описано озброєння та організацію воїнів-професіоналів у різні часи. Наголошено на залежності висококваліфікованої та ефективної професійної армії від рівня економічного розвитку та фінансової могутності держави.