Література і формування національної свідомості чільних діячів українського руху Наддніпрянщини(середина - кінець ХІХ ст.) - Гирич, І. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Досліджено вплив прочитаних у молоді роки видань українською мовою та на українознавчу тематику на формування національної свідомості низки провідних українських громадських діячів кінця ХІХ – початку ХХ ст.: М. Грушевського, М. Драгоманова, Є. Чикаленка, С. Єфремова та ін. Хоча вони навчалися в російськомовному середовищі та починали читати саме російською мовою, однак з часом, значним чином завдяки українській літературі, стали свідомими українцями.