Туга за великою літературою: "Щоденники" Олекси Ізарського - Дзюба, І. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Розглянуто коментарі українського письменника, перекладача та критика Олекси Ізарського щодо прочитаних ним творів і, ширше, розвитку української літератури (в УРСР та діаспорі) та інтелектуального життя загалом, уміщені в опублікованому варіанті його щоденників. Наголошено, що О. Ізарський завжди розглядав літературний процес в Україні та за її межами як єдине ціле.