Боротьба за «скарб» І. Мазепи як один із чинників з’яви «Конституції» П. Орлика - Діптан, І. (Сiверянський лiтопис, 2014)
У статті з’ясовуються передісторія та діяльність «Бендерської комісії» 1709 року, кінцевий присуд якої не розрубав гордіїв вузол суперечностей у середовищі мазепинців, а увиразнив і окреслив спосіб подолання їх через створення політико-правового акта – «Конституції» 1710 року. У контексті подій змальовуються портрети головних дійових осіб протистояння – А. Войнаровського та П. Орлика.