Археологія у творчій спадщині Тараса Шевченка - Коваленко, В. (Сiверянський лiтопис, 2014)
У творчій спадщині Т. Г. Шевченка, 200-річчя від дня народження якого широко відзначається не лише в Україні, а й у всьому світі, поряд з поезією та живописом важливе місце займав і живий інтерес митця до старожитностей взагалі й археології зокрема. Під археологією Кобзар, як і вся тогочасна наука в середині ХІХ ст., розумів не лише власне археологічні пам’ятки та рухомі артефакти, а й пам’ятки архітектури, мистецтва, літератури, фольклору та етнографії, ретельно фіксуючи всі види старожитностей. Під час своїх подорожей Україною митець замалював і описав значну кількість різночасових і різноманітних пам’яток історії та культури, у т. ч. – й на Чернігівщині, зокрема, в Седневі, Батурині, Густині тощо.