Потенціяльне значення національних природних і реґіональних ландшафтних парків та біосферних резерватів Карпат для збереження етнічної й історико-культурної спадщини - Стойко, С.; Крук, Д. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
З’ясована роль гірських ландшафтів Карпат у формуванні субетносів лемків, бойків, гуцулів. Показане значення територіяльно значних об’єктів природо-заповідного фонду для збереження їх етнічних особливостей, матеріяльної культури, історичної пам’яти. Для збереження місцевостей, в яких відбувалися визначні історичні і культурні події, запропоновано нові категорії заповідних територій: ландшафтно-меморіяльні парки та ландшафтно-історичні пам’ятки.