Рекреаційне використання Українських Карпат у контексті охорони біотичного розмаїття - Нестерук, Ю. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
Рекреаційна діяльність в Українських Карпатах, поряд із господарським використанням гірських території, є одним із найпотужніших деструктивних чинників на екосистеми. У статті подано аналіз рекреаційного освоєння Українських Карпат, оглянуто сучасний стан туристської інфраструктури та шляхи її розвитку в консенсусі з основними принципами збереження біотичного розмаїття.