Битва під Лоєвим 1649 р. - Кондратьєв, І. (Сiверянський лiтопис, 2014)
У статті робиться спроба повніше відтворити хід Лоєвської битви 31 липня (10 серпня 1649 р.). Перебіг цього конфлікту виявився невдалим для козацького війська – армія Кричевського була розбита. Лише після відходу основних сил ВКЛ Лоєв знову був повернутий козаками.