До гідрогеології і гідрогеохемії Львова й околиць - Колодій, В.; Паньків, Р.; Майкут, О. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
Підземні води зони активного водообміну в межах м. Львова й околиць охоплюють алювіяльно-болотні, алювіяльні і флювіогляціяльні четвертинні, косівські, тираські і опільські баденські відклади міоцену та маастрихтські тріщинуваті мергелі верхньої крейди. У двох останніх розповсюджені як ненапірні, так і напірні води. За хемічним складом води належать переважно до гідрокарбонатних, сульфатно-гідрокарбонатних кальцієвих, гідрокарбонатних кальцієво-натрієвих. У межах міста підземні води зазнали відчутного техногенного впливу, що проявилося у забрудненні нафтопродуктами, фенолами, важкими металами та іншими токсичними компонентами, а це унеможливлює питне використання їх. Техногенні зміни торкнулися не тільки підземних вод центральної частини міста, а й вод джерел на околицях, що їх, незважаючи на невідповідність нормативним документам, використовує частина населення для пиття.