Літогенез біогенних силіцитів крейдових і олігоценових осадових формацій Карпатського сеґмента давньої континентальної окраїни океану Тетіс - Попп, І.; Мороз, П. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2007)
В осадових комплексах Українських Карпат і південного заходу Східноевропейської платформи, віднесених нами до альб-сеноманської та олігоценової апвелінґових і апт-альбської криптоапвелінґової формацій, встановлено існування повного генетичного ряду кременистих порід: від складених мінералами кремнезему (опал-А, опал-СТ, кварц) діатомітів, радіоляритів і спонголітів з чітко вираженою біоморфною структурою до криптобіогенних кварц-халцедонових силіцитів,в яких проявляються лише деякі реліктові ознаки цієї структури. У процесі постседиментаційних перетворень біогенних кременистих відкладів відбувалося часткове або майже повне руйнування первинної біоморфної стуктури і трансформація низькотемпературного кремнезему за схемою: опал-А (скелетні рештки організмів або органогенний гель SiO2 після їх розчинення) → опал-СТ → кварц (халцедон низької структурної упорядкованости з домішкою мінеральної фази опалу-СТ → халцедон високої структурної упорядкованости). Результатом діягенетичного перерозподілу речовини, пов’язаного із зміною pH середовища, було: 1) збагачення кремнеземом окремих пластів органогенних відкладів і подальшого утворення кременистих порід (фтанітів) із вмістом SiO2 орг. близько 90%, що значно вище його вмісту в сучасних діатомових і радіолярієвих мулах (близько 50 — 60%); 2) формування седиментаційно-діягенетичних шаруватих і лінзоподібно-плямистих текстур вапнистих силіцитів; 3) концентрація кремнезему і карбонатів у вигляді конкрецій.